Ajuntament de Vilafranca del del Penedès
Coronavirus Covid-19

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès està aplicant un protocol preventiu d’actuació davant l'atual situació de crisi per risc de contagi de coronavirus (Covid-19) entre la població. Mantingueu-vos informats sempre pels canals web i xarxes socials de fonts oficials i fiables, com són l'espai web específic de l'Ajuntament: https://www.vilafranca.cat/coronavirus i al canal Cat Salut.

Més informació

TRANSITAR, orientar-se en un món canviant

Aquest divendres 25 d’octubre s'inaugura l’exposició TRANSITAR, orientar-se en un món canviant, que és fruit de la col·laboració de la Diputació de Barcelona amb quatre municipis de la província, entre ells Vilafranca.  L’acte d’inauguració tindrà lloc a les 18h a la Capella de Sant Joan.

Aquest treball neix de la voluntat de l’Ajuntament de Vilafranca de col·laborar amb els centres educatius en la millora de l’orientació educativa i assolir uns dels objectius prioritaris  del Servei d’Educació per a aquesta legislatura: la millora de l’èxit educatiu i la disminució de l’abandonament escolar prematur (joves que no cursen ensenyaments post-obligatoris).

L’exposició restarà oberta fins al dia 24 de novembre i es podrà visitar en l’horari habitual d’obertura de la capella de Sant Joan de dimecres a divendres de 17.00 a 20.00h, els dissabtes de 18.00 a 20.00 i els diumenges de 12.00 a 14.00h i de 18.00 a 20.00h.

També es programaran visites concertades per als centres educatius de Vilafranca i comarca.  La reserva es pot fer posant-se en contacte amb el Servei d’Educació de l’Ajuntament de Vilafranca a través del telèfon 93 892 03 58, extensió 1774 o l’adreça de correu electrònic educació@vilafranca.cat.

Un projecte expositiu viu^

 • L’exposició TRANSITAR, orientar-se en un món canviant, ofereix una mirada de l’orientació, més enllà de les transicions dins el sistema educatiu, dels centres i dels horaris lectius.  Una visió holística de l’educació a temps complet, que afecta a totes les persones al llar de la vida  i situa al visitant entorn a les competències d’orientació que s’han d’adquirir avui en dia.  
   
 • TRANSITAR no és una exposició temàtica més, sinó el resultat d’un procés en el que hi han participat diversos equips de persones. S’ha concebut, des del seu inici, com un procés d’orientació real per als seus participants.
   
 • TRANSITAR té dos grans apartats, una  fase processual amb diverses dinàmiques participatives que es van dur a terme amb uns equips de treball del territori i una fase final que es concreta amb l’exposició que es podrà visitar a partir del dia 26 d’octubre a Vilafranca.
  A Vilafranca l’equip de treball va ser molt variat i estava integrat per Antonio Fernández, Carlos Moreno, Clàudia Pijuan, Eulàlia Montané, Felix Díaz-Prieto, Imane Kechaoni, Jordi Morgades, Jordi  Solà, Núria Mallofré i Pilar Soler. Alguns membres de l’equip s’havien format de forma poc habitual i en marcs diferents.  Els participants van destacar per la capacitat de generar estratègies per a vèncer les dificultats i aconseguir els seus objectius personals. Podrem veure bona part dels seus testimonis plasmats a l’exposició.
   
 • TRANSITAR està concebuda, des dels seus inicis com una exposició itinerant. Té la voluntat d’abastar el territori de la Província de Barcelona per tal d’arribar al màxim possible de persones.  És una exposició viva, que va més enllà d’un material visual o textual visitable, ja que genera activitats i interaccions. És una eina que demana ser aprofitada allà on va, mobilitzant també els agents actius (educadors/es, orientadors/es, tècnics/ques municipals..) a banda dels joves i adults.
  És per aquest motiu que a Vilafranca s’han organitzat tots un seguit de tallers que sota el nom “pensar i compartir per transitar” es començaran a dur a terme a partir del 28 d’octubre. Aquests tallers volen dinamitzar grups de persones d’àmbits i edats ben diferents, garantint que en aquell espai de temps i, a través d’una de les activitats del full de sala, es puguin treballar individualment i posteriorment compartir-ho i comentar-ho.  Entre d’altres estan previstes sessions amb docents, pares i mares, esportistes, gent gran, gent desocupada, etc...