Ajuntament de Vilafranca del del Penedès
Coronavirus Covid-19

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès està aplicant un protocol preventiu d’actuació davant l'atual situació de crisi per risc de contagi de coronavirus (Covid-19) entre la població. Mantingueu-vos informats sempre pels canals web i xarxes socials de fonts oficials i fiables, com són l'espai web específic de l'Ajuntament: https://www.vilafranca.cat/coronavirus i al canal Cat Salut.

Més informació

Notícia

Vilafranca tindrà un nou institut de secundària el proper curs 2020-2021

17 de desembre de 2019

Serà el cinquè institut públic, de 2 línies, al barri del Molí d’en Rovira, en un solar municipal situat al carrer de la Vinya, 23

L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, i la regidora d’Educació, Xell Montserrat, han anunciat aquesta setmana la posada en funcionament el proper curs 2020-2021 d’un nou centre d’educació secundària (ESO) a Vilafranca. Serà el cinquè institut públic de la ciutat, que es construirà al barri del Molí d’en Rovira, en uns terrenys de propietat municipal al carrer de la Vinya, 23. 

Xell Montserrat ha explicat que des de la regidoria d’Educació es treballa juntament amb els tècnics del Departament d’Educació de la Generalitat per planificar l’escolarització a Vilafranca, constatant que les necessitats de places escolars a l’etapa d’educació secundària obligatòria (12-16 anys) s’incrementarà al llarg dels propers anys. Actualment, els quatre instituts públics de Vilafranca del Penedès tenen una  capacitat per a 14 línies d’ESO i la majoria ja disposen de ‘bolets’  en algunes de les seves línies, una situació que, i tot que es va gestionant amb molt bona disposició per part dels centres, no es considera una situació òptima. Els grups/classe es conformen amb unes ràtios molt elevades com a conseqüència de l’entrada a l’etapa de secundària de les generacions més nombroses i també del fenomen de la matrícula viva.  

Amb la voluntat de garantir la qualitat del sistema educatiu local i de no sobresaturar les aules dels instituts que actualment ja es troben en funcionament, l’Ajuntament ha considerat oportú sol•licitar la construcció d’un nou institut a Vilafranca. “En aquestes reunions periòdiques de les Taules Mixtes de Planificació amb el departament es fa una anàlisi de les dades per planificar les necessitats, i s’ha constatat que l’any vinent es fa necessari un nou institut, amb dos grups de primer d’ESO. És una bona oportunitat per afavorir una millor distribució de l’alumnat i evitar els grups coneguts com a bolets que resten espai als centres” afegeix Montserrat.

Amb una mirada àmplia de ciutat i amb la voluntat que els equipaments públics estiguin distribuïts de manera racional i equilibrada, l’Ajuntament ha cedit a la Generalitat un solar a la zona nord del barri del Molí d’en Rovira, una futura zona de creixement que tindrà un equipament educatiu al voltant del qual articular-se. 

L’alcalde, Pere Regull, ha explicat que “es tracta d’una zona estratègicament ben situada per a l’alumnat que es desplaça des dels pobles de la comarca amb transport públic i que no haurien d’entrar dins la població, facilitant així la mobilitat”. Entre d’altres motius, es proposa aquesta ubicació perquè queda lluny de la resta d’instituts públics –compensant així l’elevada oferta que hi ha actualment a la zona sud-oest- i perquè pot englobar una zona d’influència dels barris del Centre, la Barcelona, l’Espirall i el mateix Molí d’en Rovira.

En els propers mesos s’instal•laran els mòduls provisionals que acolliran els alumnes, en dues línies d’ESO, a partir del curs que ve. L’alcalde ha comentat que es tracta d’un nou concepte de construcció modular que s’instal•la amb vocació definitiva, ja quedaran integrats en la construcció definitiva del centre.    

Aquest és un dels  projectes destacats del Pla d’Acció Municipal 2020-2023 en matèria educativa, estretament vinculat amb els objectius estratègics del Servei d’Educació de l’Ajuntament de Vilafranca.