Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Notícia

Un miler d’alumnes de 3t i 4t de primària han gaudit del Passaport Edunauta aquest curs a Vilafranca

12 de juny de 2023

Dijous i divendres passat es van celebrar a Cal Figarot festes de graduació del Passaport Edunauta, un acte de reconeixement a tots els infants de 3r i 4t de primària de totes les escoles de Vilafranca per haver participat en les activitats de lleure educatiu del Catàleg d’Activitats Edunautes. Prop de 1.000 infants de cicle mitjà de primària participants en el programa han gaudit d’aquestes festes de graduació.

Vilafranca del Penedès és un dels municipis on s’està implementant el Passaport Edunauta, amb la participació de les 10 escoles d’educació infantil i primària de la Vila i de l’escola d’educació especial Delta-Espiga, així com també amb la col·laboració d’entitats i equipaments socials i educatius.

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès va ser fa 3 anys un dels 10 ajuntaments pioners de la xarxa de ciutats edunautes que treballen per la igualtat d’oportunitats educatives fora de l’àmbit escolar amb la participació i col·laboració de centres educatius i entitats i equipaments educatius i  culturals. Enguany, el Passaport Edunauta, impulsat per la Fundació Bofill i + Educació, s’ha desenvolupat a 29 municipis.  

El Passaport Edunauta és una eina que afavoreix que cada infant tingui accés a oportunitats educatives fora de l’escola en condicions d’equitat, una  proposta que connecta tot el potencial educatiu de la comunitat a favor dels infants i una iniciativa que reconeix que s’aprèn en molts moments, a molts espais i de maneres molt diverses.

La regidora d’Educació en funcions, Xell Montserrat, present a l’acte de divendres, destacava que amb aquest reconeixement “donem resposta a algunes de les línies d’actuació municipals en matèria educativa, com és el reconeixement dels aprenentatges que tenen lloc dins i fora de l’aula. Això ens permet fer-ho amb una visió d’Educació 360, la que veu els infants en la seva totalitat i la que veu tots els espais com a llocs de possibles d’aprenentatges, relacionats a nou superpoders o competències com ara la comunicació, la resolució de problemes, l’empatia, el treball en equip, la curiositat, la creativitat, la iniciativa, la perseverança i l’autoregulació. El passaport és l’eina que ens permet fer aquesta connexió”.

La regidora també ha remarcat la implicació de les escoles, ja que han estat elles qui han distribuït el passaport entre l’alumnat de cicle mitjà (3r i 4t de primària), amb un total aproximat de 1.000 alumnes participants d’aquest projecte. “És d’agrair la bona disposició de tots els centres educatius, ja que una vegada més s’han implicat en el projecte, i també de diverses entitats i equipaments culturals i educatius en l’elaboració d’un catàleg d’activitats, on s’intenta que la majoria d’activitats siguin gratuïtes per tal de garantir l’accessibilitat de tots els infants” afirmava Montserrat.

Més de 150 activitats

Des de l’inici del curs escolar i fins a finals de juliol, l’Ajuntament, amb la col·laboració de diverses entitats de la vila, ofereix un catàleg actiu, amb més de 150 activitats, gairebé totes gratuïtes, que es pot consultar a través de la web de l’Ajuntament i també s’envia amb una periodicitat mensual als centres educatius perquè puguin fer-ne difusió entre el seu alumnat i famílies.

En el decurs de les festes de graduació la regidora en funcions Xell Montserrat i la Capitana Edunauta van fer el lliurament de diplomes, reconeixent els aprenentatges fets pels infants de totes les escoles. Els actes es van cloure amb l’espectacle musical “Avui fem pop” de la companyia Orelles de Xocolata, un concert interactiu de música pop que va engrescar de valent el públic infantil edunauta.

La celebració es va fer en horari lectiu per tal de garantir la participació de tots els infants.

Accessibilitat