Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Notícia

Pere Regull: “Volem que els ajuts a l’escolarització arribin a qui realment els necessita, i s’atorgaran segons els barems del Departament d’Educació”

26 de setembre de 2019

L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, la regidora d’Educació, Xell Montserrat, i el regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, han presentat aquesta setmana el nou programa d’ajuts a l’escolarització per aquest curs 2019/2020. Aquest programa “no existeix a tots els ajuntaments, és una de les moltes accions de suport als centres educatius i té per objectiu arribar a les famílies que més ho necessiten”.

La regidora Xell Montserrat va emmarcar aquest programa en l’aposta forta que fa el govern municipal per millorar la cohesió social, reduir l’abandonament escolar prematur i lluitar contra la segregació escolar. Per Montserrat, tot i que la segregació escolar és un problema de país, gràcies a les polítiques que s’estan duent a terme i segons els estudis realitzats pel Síndic de Greuges, a Vilafranca els percentatges es mantenen baixos en termes comparatius degut a les polítiques implementades com “ la zona única, la millora de la detecció de necessitats educatives especials, la participació en les taules mixtes de planificació amb el departament, els programes d’innovació pedagògica com el +música, a la tarifació social de les llars o l’Arsenal,  o al fet de disposar l’ Oficina Municipal d’Escolarització, accions  que no tots els municipis impulsen i que demostren la pro activitat i la gran implicació de l’Ajuntament en matèria educativa per reduir la segregació i afavorir l’èxit educatiu”.

Sobre el programa d’ajuts a l’escolarització, la regidora va recordar que es va concebre fa 10 anys com una eina de suport als centres, per complementar la seva tasca educativa i  ajudar a les famílies que ho necessiten a  finançar material escolar, sortides, colònies, llibres, etc. “Cada any ha anat ha anat millorant i creixent gràcies a les diferents propostes i aportacions dels centres però ha arribat un punt que  s’ha fet molt gran, arribant al 25% de la població escolar. És un volum que no té cap altre ajuntament del país, i junt amb altres factors, ens han portat a reformular el programa. Per tal de definir-lo ens hem basat en d’altres existents que tenen una bona acceptació i reconeixement, com els dels ajuntaments de  Vilanova i la Geltrú o Girona”, va explicar.

Destaca el fet que seran els centres qui s’acullen al programa i no les famílies, que als centres els reduirà la tasca administrativa, i que els beneficiaris seran els infants que indica el Departament d’educació en base els dictàmens fets per l’Equip d’Assessorament i Orientació Psicopedagògica. “Ens sembla la manera més objectiva i transparent d’identificar els alumnes que més ho necessiten” afirmava Montserrat. Els centres tenen fins el 31 d’octubre per acollir-se al nou programa. “A partir del 31 d’octubre se sabrà quins centres s’hi acullen i serà a partir de llavors quan demanarem al Departament d’Educació quins seran els infants que se’n beneficiaran. Els ajuts seran directes als centres, que els distribuiran entre les famílies que ho necessitin”.

Al seu torn, el regidor d’Hisenda i RRHH, Aureli Ruiz, va posar èmfasi en el pes que té l’àrea d’Educació dins el cartipàs municipal i el pressupost. “Hi dediquem gairebé 6 MEUR, 5 en despeses directes i 1 en indirectes, a més de 110 treballadors”, ha afirmat Ruiz, que ha xifrat en 215.000 euros la partida econòmica en la que s’inclouen els ajuts a l’escolarització junt amb altres programes que suposen ajuts directes. El regidor ha recordat que els serveis educatius no són de competència municipal i que la voluntat de l’Ajuntament és “arribar allà on l’administració competent, la Generalitat, no arriba”.

Per cloure, l’alcalde Pere Regull va afirmar que “no és cert” que la partida econòmica destinada a lluitar contra la segregació escolar i la inclusió, i d’on entre d’altres programes hi ha inclòs el d’ajuts a l’escolarització s’hagi modificat. “La partida es manté i aquest programa arribarà a qui realment ho necessita, a més, ara s’ofereix  autonomia al centre que podrà prioritzar el destí dels fons  que pot anar funció del projecte pedagògic”, va explicar Regull. L’alcalde va assegurar que, si la partida no s’esgota, els diners sobrants aniran destinats a altres programes educatius per lluitar contra la segregació escolar. “El que volem és més objectivitat i un repartiment més just del diner públic, que no és il·limitat. Apel·lem a la responsabilitat de tothom, perquè segurament hi havia famílies que abans rebien ajuts i que no ho necessitaven”, reblava Regull.

Els responsables municipals van assegurar que la segregació respon a múltiples factors. “Si només fos una qüestió econòmica, seria molt fàcil acabar amb ella tan sols abocant-hi diners”, comentava l’alcalde.