Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Notícia

Nois i noies de cicle superior de primària improvisen versos tot cantant

06 de març de 2018

El nens i nenes de cinquè de Primària treballaran la comunicació oral a través del cant i l’intercanvi de versos.

El proper dimarts 13 de març, a les 10h, se celebrarà a l’Auditori municipal de Vilafranca la 6a edició del Corrandescola a Vilafranca. Aquesta activitat convida els alumnes de cicle superior a treballar la llengua oral, el cant com a solista i la posada en escena a través del glosar. La ‘glosa’ (també anomenada ‘cançó improvisada’ o ‘corrandes’) es pot definir com una activitat comunicativa tradicional, de caràcter lúdic i basada en conversar mitjançant l’intercanvi de versos cantats de forma improvisada.
Els objectius del Corrandescola són: millorar les estratègies i habilitats per a la comunicació oral de la glosa; cantar tonades tradicionals de glosa tot improvisant el seu text en forma de versos; memoritzar corrandes tradicionals i de pròpia creació; ser capaç de buscar una idea i expressar-la tot cantant davant d’un públic; i gaudir a través de l’ús de la llengua i del cant. 

Per portar-ho a terme, mestres de música i mestres de català de Cicle Superior de les escoles inscrites han hagut d’assistir a 3 dies de formació. En aquesta formació se’ls ha explicat com treballar-ho a classe, així com diferents activitats que després han realitzat a les escoles amb l’objectiu que els alumnes aprenguin a glosar. Aquesta formació ha anat a càrrec de Mònica Calaf, la mestra de música de l’Escola Estalella i coordinadora de l’activitat a Vilafranca, i d’Albert Casals, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i impulsor de la introducció de la glosa a l’escola. 

El dia l’espectacle, una selecció d’alumnes de les diverses escoles de Vilafranca implicades sortiran a l’escenari de l’Auditori a demostrar les seves habilitats com a glosadors. Se’ls proposaran diverses proves –que els alumnes no coneixeran prèviament– i d’aquesta manera els nens i nenes hauran de demostrar la seva capacitat d’improvisar versos inventats i construïts sobre una melodia treballada a l’escola. 

L’espectacle serà conduït per dos dels corrandistes de més renom al nostre país, Carles Belda i Sílvia Ampolla. En Carles Belda ha format part de diverses formacions tradicionals i és un intèrpret destacat de l’acordió diatònic i la trikitixa (un tipus d’acordió molt popular al País Basc). Sílvia Ampolla és una cantadora de les Terres de l'Ebre, component de diferents grups folk i col•laboradora habitual de rondalles tradicionals del territori.  Acompanyarà Carles Belda amb el seu guitarró. 

Accessibilitat