Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Notícia

Nois i noies de cicle superior de primària improvisen versos tot cantant

27 de març de 2017

El nens i nenes de cinquè de Primària treballaran la comunicació oral a través del cant i l’intercanvi de versos.
El proper divendres 31 de març se celebrarà a l’Auditori de Vilafranca la 5a edició del Corrandescola a Vilafranca. Aquesta activitat convida els alumnes de Cicle Superior a treballar la llengua oral, el cant com a solista i la posada en escena a través del glosar. La ‘glosa’ (també anomenada ‘cançó improvisada’ o ‘corrandes’) es pot definir com una activitat comunicativa tradicional, de caràcter lúdic i basada en conversar mitjançant l’intercanvi de versos cantats de forma improvisada.
Els objectius del Corrandescola són: millorar les estratègies i habilitats per a la comunicació oral de la glosa; cantar tonades tradicionals de glosa tot improvisant el seu text en forma de versos; memoritzar corrandes tradicionals i de pròpia creació; ser capaç de buscar una idea i expressar-la tot cantant davant d’un públic; i gaudir a través de l’ús de la llengua i del cant. 
Per portar-ho a terme, mestres de música i mestres de català de Cicle Superior de les escoles inscrites han hagut d’assistir a 3 dies de formació. En aquesta formació se’ls ha explicat com treballar-ho a classe, així com diferents activitats que després han realitzat a les escoles amb l’objectiu que els alumnes aprenguin a glosar. Aquesta formació ha anat a càrrec de Mònica Calaf, la mestra de música de l’Escola Estalella i coordinadora de l’activitat a Vilafranca, i d’Albert Casals, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i impulsor de la introducció de la glosa a l’escola. Segons ha investigat Casals, les nombroses experiències pilotades a Primària i a Secundària han demostrat la gran eficàcia de la glosa com a via per a millorar la competència comunicativa de tot tipus d’alumnat. 
El dia de l’espectacle, una selecció d’alumnes de les diverses escoles de Vilafranca implicades sortiran a l’escenari de l’Auditori a demostrar les seves habilitats com a glosadors. Se’ls proposaran diverses proves –que els alumnes no coneixeran prèviament– i d’aquesta manera els nens i nenes hauran de demostrar la seva capacitat d’improvisar versos inventats i construïts sobre una melodia treballada a l’escola. 
L’espectacle serà conduït per dos dels corrandistes de més renom al nostre país, Carles Belda i la Sílvia Ampolla. En Carles Belda ha format part de diverses formacions tradicionals i és un intèrpret destacat de l’acordió diatònic i la trikitixa (un tipus d’acordió molt popular al País Basc). La Sílvia Ampolla és una cantadora de les Terres de l'Ebre; component de diferents grups folk i col•laboradora habitual de rondalles tradicionals del territori.  Acompanyarà al Carles Belda amb el meu guitarró. 
Aquesta és la 5a vegada que l’activitat es fa a Vilafranca i serà la 6a Mostra de glosa interescolar a nivell de Catalunya. La 1a Mostra es va fer a Barcelona l’any 2011, promoguda per Linguamón i amb el suport del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. En aquella ocasió hi van participar 235 alumnes de diferents escoles, entre les quals ja hi havia l’Escola Estalella i Graells de Vilafranca. Precisament la mestra de música d’aquest centre, Mònica Calaf, ha estat la impulsora i principal responsable que l’activitat es portés a terme a Vilafranca, conscient de la impactant experiència viscuda pels seus alumnes a Barcelona. 
Aquest fenomen està en expansió per diferents parts de Catalunya, com ho demostra el fet que des del curs passat s’està realitzant a la ciutat de Barcelona i a La Seu d’Urgell. Per fer-ho, s’ha pres com a model de referència el Corrandescola a Vilafranca, per la seva trajectòria i els bons resultats aconseguits.

Altres propostes musicals escolars 
L’Ajuntament de Vilafranca programa diverses activitats al llarg del curs escolar per donar suport a la sensibilització musical, en la línia d’oferir recursos que complementin el treball que fan els especialistes de música a totes les escoles. Aquestes iniciatives inclouen les audicions de petit format de la Fira Musical, per als alumnes de 1r a 4t de Primària, que aquest curs ha comptat amb el quartet de flautes de bec, el fagot i l’oboè i instruments de percussió i s’ha realitzat del 13 al 21 de març.
Els alumnes de 5é participen del Sona a cinquè el dimecres 26 d’abril. Aquest any tornarà a tractar de la Nova Cançó, amb el cantautor Cesk Freixas, com els anteriors anys.
Per altra banda, els alumnes de 6è de Primària participen de la Cantata i es repartiran en dos dies, dimarts 30 i dimecres 31 de maig, al Teatre Casal de Vilafranca. Tots dos dies el concert començarà a les 17.30 hores. Aquest any porta per títol La nit dels malsons

Accessibilitat