Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Notícia

Les llars municipals d’infants de Vilafranca atenen totes les sol·licituds de plaça d’infants d’1 i 2 anys

08 de juliol de 2020

Un cop finalitzat el període de matriculació, el conjunt de les quatre llars municipals d’infants de Vilafranca, Enxaneta, Sol Solet, El Parquet i Lola Anglada, podran acollir un total de 270 nens i nenes el proper curs 2020-2021. El curs s’iniciarà  el 4 de setembre amb la màxima normalitat possible, complint amb totes les instruccions pedagògiques i higienicosanitàries que han fixat les autoritats educatives i sanitàries la Generalitat de Catalunya.

Un any més s’han pogut atendre totes les sol·licituds de plaça d’infants nascuts els anys 2018 i 2019 (aules de P1 i de P2), el 98% d’aquests nens i nenes podran assistir al centre que la família havia sol•licitat com a primera opció.

Aquest any la situació d’incertesa pel que fa al desenvolupament del curs escolar s’ha fet visible en una disminució del 19,8% del nombre de famílies que havien sol·licitat plaça en el moment de la preinscripció i les que definitivament han acabat matriculant. Segurament la situació d’enguany ha influït en l’augment d’aquesta xifra, que habitualment està al voltant d’un 15%.

Les llars municipals d’infants de Vilafranca, en la línia del que ha passat els darrers anys, escolaritzen un percentatge elevat dels infants de 0-3 anys de la ciutat. Tot i no tractar-se d’una etapa d’escolarització obligatòria, un 27% dels infants d’1-2 anys i un 40% dels de 2-3 anys assistiran a un d’aquests centres educatius de titularitat municipal. L’Ajuntament de Vilafranca contribueix amb aquesta àmplia oferta a la conciliació familiar i laboral de les famílies, sense perdre de vista la importància que aquesta etapa té en el desenvolupament dels nens i nenes. Les quatre llars municipals d’infants són centres eminentment educatius, amb un projecte pedagògic compartit que es centra en les capacitats de l’infant i té per objectiu afavorir el desenvolupament integral dels nens i les nenes a través d’aprenentatges vivencials.

Els indicadors de seguiment del servei se situen en uns estàndards de qualitat molt satisfactoris en termes comparatius. Aquestes dades s’obtenen a través dels cercles de comparació intermunicipals impulsats per la Diputació de Barcelona en els quals es participa des de fa catorze anys.

La regidora d’Educació, Xell Montserrat, ha insistit en la importància de l’etapa educativa 0-3 anys tant per als infants com per a les famílies. “Des de l’Ajuntament hi apostem decididament com ho demostra el cost econòmic global d’1.450.000 euros del funcionament de les llars aquest curs 2019-2020, cosa que representa un cost mitjà de 4.675 euros anuals per plaça”, ha dit la regidora. L’aportació global de els famílies al sosteniment del les llars d’infants ha estat del 30%. La resta ha anat a càrrec de la Diputació de Barcelona (22%) i de l’Ajuntament de Vilafranca (48%).

Montserrat també ha posat èmfasi en els vessants de sociabilització, de conciliació familiar i educatiu que suposa l’escolarització en l’etapa 0-3 anys.