Ajuntament de Vilafranca del del Penedès
Coronavirus Covid-19

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès està aplicant un protocol preventiu d’actuació davant l'atual situació de crisi per risc de contagi de coronavirus (Covid-19) entre la població. Mantingueu-vos informats sempre pels canals web i xarxes socials de fonts oficials i fiables, com són l'espai web específic de l'Ajuntament: https://www.vilafranca.cat/coronavirus i al canal Cat Salut.

Més informació

Notícia

L’Ajuntament trucarà les famílies que s’han d’inscriure a P3 i 1r d’ESO per orientar-les sobre el procés de preinscripció escolar

12 de maig de 2020

L’Oficina Municipal d’Escolarització (OME) de l’Ajuntament de Vilafranca activarà a partir d’avui dimarts 12 de maig un servei d’orientació i informació telefònica per tal d’informar les famílies sobre el calendari de preinscripció i l’oferta educativa del municipi. El personal de l’oficina té previst posar-se en contacte telefònicament amb totes les famílies empadronades a Vilafranca del Penedès que tenen fills o filles que han d’escolaritzar-se a P3 o a 1r d’ESO, és a dir nens i nenes nascuts els anys 2017  i 2008. Aproximadament són un total de 875 famílies. El personal tècnic del Servei d’Educació també resoldrà els dubtes que puguin tenir i, si cal, ajudarà a tramitar la sol·licitud.

L’atenció telefònica és una més de les estratègies que s’han fixat des del Servei d’Educació per donar suport a l’escolarització i garantir l’èxit educatiu d’infants i joves, posant especial atenció en aquelles persones que puguin estar passant per situacions de major vulnerabilitat. En aquesta mateixa línia, en les darreres setmanes també s’ha trucat a tots els/les joves de Vilafranca nascuts l’any 2004, ja que la majoria d’ells finalitzaran 4t d’ESO i hauran d’escollir estudis post-obligatoris (batxillerat o cicles formatius). S’ha pogut localitzar i parlar amb un total de 375 joves (un 80% de les persones d’aquesta edat que estan empadronades a Vilafranca), a molts dels quals se’ls ha pogut assessorar sobre l’elecció del seu itinerari educatiu.

També ha estat important haver pogut parlar amb joves que previsiblement no assoliran l’ESO i que tenen una major desafecció cap a l’entorn escolar, ja que en aquest situació, la funció orientadora i l’acompanyament personalitzat encara es fa més necessari. En tot cas, és tota una feina que complementa la que es porta a terme des dels centres educatius i que permet treballar per assolir una reducció de l’abandonament escolar prematur, una altra de les línies estratègiques de l’Ajuntament de Vilafranca en matèria educativa.

És important que en moments de tanta incertesa com l’actual es faci un bon acompanyament a les famílies i també a totes aquelles persones que vulguin continuar amb la seva trajectòria formativa. És per això que l’OME ha estat considerada un servei essencial des de l’inici de la crisi de la COVID-19 i ha mantingut la seva activitat en relació a l’orientació i l’acompanyament educatiu, atenent un elevat volum de consultes, tant per via telefònica com a través del correu electrònic. El fet de disposar d’una OME ja és un compromís clar de l’Ajuntament de Vilafranca en la dimensió social de l’escolarització i el paper cohesionar del sistema educatiu local.

Des d’aquest dilluns, l’activitat de l’OME s’ha intensificat i, en aquest sentit s’ha habilitat una línia de telèfon amb el núm. 93 892 07 66 on les famílies podran fer les seves consultes i rebre assessorament. També està operatiu amb aquesta finalitat el correu electrònic educació@vilafranca.cat.

La regidora d’Educació de l’Ajuntament de Vilafranca, Xell Montserrat, ha declarat que totes aquestes accions “són una mostra de les mesures que hem introduït per reforçar els objectius principals de l’Ajuntament pel que fa a educació, que són reduir l'abandonament escolar prematur i millorar l'èxit educatiu de tots els alumnes”.