Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Notícia

La propera setmana comença la preinscripció per a tots els ensenyaments de P3 a 4t d’ESO per al curs vinent

02 de març de 2022

El proper dilluns dia 7 de març s’iniciarà el període de preinscripció per al curs 2022-2023 per sol·licitar plaça a les escoles en els diversos nivells de l’educació infantil de segon cicle i l’educació primària. Pel que fa a l’educació secundària obligatòria, el període de preinscripció per al curs vinent començarà el proper dimecres 9 de març. En tots dos casos, les sol·licituds es podran presentar fins al dia 21 de març.

Cal recordar que la preinscripció és un tràmit necessari per ser admès per primera vegada en un centre escolar del municipi de cara al curs vinent, tant si es tracta d’un centre públic com d’un centre concertat. Després de diverses fases, el tràmit de preinscripció s’acaba amb la matrícula, que és la confirmació de la plaça. Algunes de les dates importants d’aquest procés són les següents: fins el dia 3 de maig no es faran públiques les llistes de sol·licitud amb les puntuacions definitives, les llistes d’alumnat admès a cada centre i les llistes d’espera es publicaran el dia 10 de juny i la matrícula definitiva està prevista del 21 al 29 de juny.

El període de preinscripcions és especialment important per als infants que inicien cicle educatiu, com ara P3 o 1r d'ESO. En aquest sentit, és recomanable que les famílies obtinguin informació dels centres per saber quins s’adapten millor a les seves preferències, especialment pel que fa al projecte educatiu.

Zona única

Vilafranca del Penedès és zona única per a les etapes educatives que van de P3 a 6è de primària. Això significa que una família que viu a Vilafranca del Penedès sempre obté 30 punts en sol·licitar qualsevol centre públic o concertat de la vila pel que fa al criteri del domicili habitual.

En canvi, per a l’ESO l'àrea d'influència dels centres educatius de Vilafranca del Penedès inclou diversos municipis de la comarca de l’Alt Penedès. Per tant, qualsevol família empadronada en un d'aquests municipis i que demani plaça per a l'ESO en un centre educatiu de Vilafranca obtindrà els 30 punts. Aquest municipis són: Avinyonet del Penedès, La Granada, Les Cabanyes, Olèrdola, Olesa de Bonesvalls, Pacs, Puigdàlber, Sant Cugat Sesgarrigues, Santa Fe del Penedès, Vilafranca del Penedès i Vilobí del Penedès.

Actualment a Vilafranca hi ha 10 centres d’educació infantil i primària, entre públics i concertats. L’horari de les escoles públiques d’infantil i de primària és de 9 a 12.30h i de 15 a 16.30h. En el cas de les escoles concertades, l’horari és de 9 h a 13h i de 15 h a 17h. Pel que fa a l’ESO, a Vilafranca hi ha cinc instituts públics i els quatre centres concertats que ofereixen educació infantil i primària. En aquest cas, mentre que els instituts fan horari intensiu de matí, els centres concertats fan horari partit de 9 a 13h i de 15 a 17h.

 

Preinscripció telemàtica

La preinscripció escolar per al curs 2022-2023 serà completament telemàtica per segon any consecutiu. El tràmit es podrà fer a través d’un ordinador o de qualsevol dispositiu mòbil amb connexió a internet. El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya disposa del portal preinscripcio.gencat.cat en què les famílies poden trobar tota la informació per completar el procés. També es pot trobar informació concreta de l’oferta educativa de Vilafranca a educacio.vilafranca.cat/escolaritzacio. A més, les famílies que tinguin algun impediment per fer-ho o que necessitin més informació es poden dirigir als centres educatius o a l’Oficina Municipal d’Escolarització, situada al carrer Amàlia Soler núm. 29.

Només es pot presentar una única sol·licitud de preinscripció per alumne/a. La presentació de més d'una sol·licitud comporta duplicitat i la invalidació dels drets de prioritat que puguin correspondre. A la sol·licitud s'hi poden indicar diverses peticions d'admissió en centres diferents, ordenades per ordre de preferència. Fins el dia que s’acabi el període de preinscripció, el dia 21 de març, es podrà entrar les vegades que es vulgui per fer canvis a la sol·licitud.

 

Oferta educativa

De cara al curs vinent, es manté a Vilafranca el mateix nombre de grups a P3 que per al curs actual: 11 als centres públics i 7 als centres concertats. Això sí: la gran novetat és la reducció de ràtios que passarà a ser de 20 alumnes per aula en els centres públics, mentre que en la resta continuarà sent de 25.

Pel que fa a 1r d’ESO, les ràtios es mantindran a 30 alumnes per aula com fins ara i els instituts públics es preveu que disposin de 3 grups més que els del curs actual mentre que els centres concertats mantindran els mateixos que en l’actualitat.

ODS ODS4 ODS 5 ODS 10 ODS 17

Accessibilitat