Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Notícia

“La Nova Cançó i la cançó d’autor” amb els escolars de Vilafranca

03 de abril de 2019

510 nois i noies de 5è de primària de la vila gaudiran de l’activitat Sona a cinquè!

El proper dimarts 9 d’abril a l’Auditori Municipal es durà a terme, per desè any consecutiu, Sona a Cinquè!, una iniciativa que girarà entorn de La nova cançó i la cançó d’autor, com anys anteriors.
Els mestres de música i el Servei de Cultura van escollir aquesta temàtica amb la idea que els alumnes coneguin, entenguin i gaudeixin d’aquest període de la nostra música, que està en auge des de fa uns anys amb grups nous a l’escena musical. Participaran activament escoltant, gaudint i cantant les cançons que s’han escollit per l’ocasió.
El format de l’espectacle permetrà als alumnes gaudir d’un concert on es repassaran algunes cançons importants d’aquesta etapa: Ma liberté de George Moustaki, Al vent de Raimon, L'estaca de Lluís Llach, La Samarreta d’Ovidi Montllor o La petita rambla del Poble Sec  de Cesk Freixas.
El cantant del Penedès Cesk Freixas, junt amb 2 components del seu grup: Víctor Nin i Rai Iniesta, seran els encarregats d’ensenyar aquesta música als escolars, per 5é any consecutiu. Es farà un passeig històric a través de la cronologia dels moments més importants de la cançó d’autor i nova cançó. Totes les cançons les han traduït al català.
El Cesk Freixas és de Sant Pere de Riudebitlles i forma part de l’escena de la cançó en català. Ha editat 7 treballs discogràfics (2005:Set voltes rebel, 2007: El camí cap a nosaltres, 2009: La ma dels qui t’esperen, 2012: Tocats pel foc, 2014: Protesta i 2017: Proposta i 2019:Festa Major), ha publicat 2 llibres i un recull d’altres cantautors internacionals per recuperar la cançó d’autor i protesta als Països Catalans. Va iniciar la seva carrera com a cantautor al 2004. Al 2013 publica el seu 1r llibre Paraules per a Gaeta. Al 2016 publica la 2a obra Alè de taronja sencera. Ha guanyat 9 premis Enderrock per votació popular al millor artista, al millor directe, al millor disc, a la millor cançó d’autor i al millor DVD musical i al 2015 va guanyar el premi Disc de l’any amb el Disc Protesta (Ràdio 4). Aquest any 2019 celebra 15 anys de trajectòria professional. Els components del grup són: Cesk Freixas a la veu i guitarra espanyola; Víctor Nin (guitarrista que l’acompanya des del 2006 i que ha arranjat i produït els seus 3 darrers discos) a la guitarra acústica i Rai Iniesta a la percussió i bateria.
Serà una oportunitat interessant per als alumnes de 5è de primària per a gaudir d’un espectacle sobre la nova cançó i amb tres músics del seu nivell, molt coneguts arreu del territori.

Altres activitats de sensibilització
Amb aquesta iniciativa SONA A CINQUÈ!, destinada als cursos de 5è de primària, el Servei de cultura de l’Ajuntament de Vilafranca arrodoneix el cicle de sensibilització musical que s’ofereix a les escoles de primària en la línia d’oferir recursos i activitats complementàries al professorat de música. 
Aquest alumnat també va participar al Corrandescola, el passat dia 22 de març. Els alumnes van preparar-se a les escoles per cantar corrandes. Estava format per diferents parts: la 1a part van fer corrandes per presentar les escoles, la 2a part van improvisar sobre diferents temes i la 3a part van fer corrandes de comiat.
L’alumnat de 1r a 4t va participar del 11 al 19 de març, un any més, a la FIRA MUSICAL, que consisteix en unes audicions de petit format on s’aprofundeix en diferents famílies d’instruments. Aquest any va ser el torn del quartet de corda fregada (Aida Ortiz i Antoni Requena, violí; Eura Fortuny i Ruben Méndez, viola; Loreto Muñoz, violoncel i Felipe H. Contreras, contrabaix, orgue (Héctor París) i instruments tradicionals catalans (Cesc Sans i Lluís Giménez).
També els nois i noies de 6è interpretaran la CANTATA, una activitat que arriba a la seva XIX edició, i que aquest any porta per títol A de Brossa. Una producció de l’Auditori de Barcelona que les escoles ha treballat durant tot el curs escolar i que els familiars podran escoltar els dies 28, 29 i 30 de maig a l’Auditori.

Accessibilitat