Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Notícia

“La nova cançó i la cançó d’autor” amb els escolars de Vilafranca

21 de abril de 2017

496 nois i noies de 5è de primària de la vila gaudiran de l’activitat “Sona a cinquè” dedicat a la nova cançó i la cançó d’autor.

El proper dimecres 26 d’abril a l’Auditori Municipal es durà a terme, per vuitè any consecutiu, Sona a Cinquè! una iniciativa que girarà entorn de La nova cançó i la cançó d’autor, com anys anteriors.
Els mestres de música i el Servei de Cultura van escollir aquesta temàtica amb la idea que els alumnes coneguin, entenguin i gaudeixin d’aquest període de la nostra música, que està en auge des de fa uns anys amb grups nous a l’escena musical. Participaran activament escoltant, gaudint i cantant les cançons que s’han escollit per l’ocasió.
El format de l’espectacle permetrà als alumnes gaudir d’un concert on es repassaran algunes cançons importants d’aquesta etapa: Ma liberté de George Moustaki, Al vent de Raimon, L'estaca de Lluís Llach, La Samarreta d’Ovidi Montllor o La petita rambla del Poble Sec  de Cesk Freixas.
El cantant del Penedès Cesk Freixas, junt amb 2 components del seu grup: Víctor Nin i Rai Iniesta, seran els encarregats d’ensenyar aquesta música als escolars, per 3r any consecutiu. Es farà un passeig històric a través de la cronologia dels moments més importants de la cançó d’autor i nova cançó. Totes les cançons les han traduït al català.
El Cesk Freixas és de Sant Pere de Riudebitlles i forma part de l’escena de la cançó en català. Ha editat 6 treballs discogràfics (2005:Set voltes rebel, 2007: El camí cap a nosaltres, 2009: La ma dels qui t’esperen, 2012: Tocats pel foc, 2014: Protesta i 2017: Proposta), ha publicat 2 llibres i un recull d’altres cantautors internacionals per recuperar la cançó d’autor i protesta als Països Catalans. Va iniciar la seva carrera com a cantautor al 2004. Al 2013 publica el seu 1r llibre Paraules per a Gaeta. Al 2016 publica la 2a obra Alè de taronja sencera. Ha guanyat 9 premis Enderrock per votació popular al millor artista, al millor directe, al millor disc, a la millor cançó d’autor i al millor DVD musical i al 2015 va guanyar el premi Disc de l’any amb el Disc Protesta (Ràdio 4). Durant la seva trajectòria hi ha hagut diversos intents de censura als seus concerts. Els components del grup són: Cesk Freixas a la veu i guitarra espanyola; Víctor Nin (guitarrista que l’acompanya des del 2006 i que ha arranjat i produït els seus 3 darrers discos) a la guitarra acústica i Rai Iniesta a la percussió i bateria.
Serà una oportunitat interessant per als alumnes de 5è de primària per a gaudir d’un espectacle sobre la nova cançó i amb tres músics del seu nivell, molt coneguts arreu del territori.

Altres activitats de sensibilització  
Amb aquesta iniciativa SONA A CINQUÈ!, destinada als cursos de 5è de primària, el Servei de cultura de l’Ajuntament de Vilafranca arrodoneix el cicle de sensibilització musical que s’ofereix a les escoles de primària en la línia d’oferir recursos i activitats complementàries al professorat de música. 
Aquest alumnat també va participar al Corrandescola, el passat dia 31 de març. Els alumnes van preparar-se a les escoles per cantar corrandes. L’alumnat de 1r a 4t va participar del 13 al 21 de març, un any més, a la FIRA MUSICAL, que consisteix en unes audicions de petit format on s’aprofundeix en diferents famílies d’instruments.
També els nois i noies de 6è interpretaran la CANTATA, una activitat que arriba a la seva XXVII edició, i que aquest any porta per títol La nit dels malsons. Una producció de l’Auditori de Barcelona que les escoles ha treballat durant tot el curs escolar i que els familiars podran escoltar els dies 30 i 31 de maig al Teatre Casal.

Accessibilitat