Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Notícia

La comissió d’orientació impulsada en el marc de la Taula de la FP es reuneix per definir objectius i properes actuacions

28 de març de 2022

La setmana passada va tenir lloc la segona sessió de treball de la comissió d’orientació acadèmico-professional creada en al marc de la Taula dels Ensenyaments Professionalitzadors. La comissió, tot i que ha estat impulsada per l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, compta amb la participació dels responsables d’orientació dels centres educatius, els professionals de l’administració pública que s’encarreguen de coordinar i planificar l'orientació educativa i professional del territori i els representants del sector empresarial.  Actualment  la comissió està integrada per un total de 26 professionals que aporten el coneixement de cadascun dels seus àmbits.

La missió d’aquesta comissió de treball és coordinar i planificar l’orientació educativa i professional a la comarca de l’Alt Penedès. La tasca prioritària dels membres de la comissió és reflexionar sobre l’orientació per diagnosticar necessitats, elaborar propostes d’actuació i posteriorment valorar-ne els resultats.

En aquesta darrera sessió de treball, s’han definit uns objectius i unes actuacions concretes que es preveuen desenvolupar al llarg dels propers mesos. Una de les propostes d’actuació que va sorgir per al curs vinent és l’organització d’una Fira dels Ensenyaments Professionalitzadors d’àmbit comarcal.

NOE 4.10

Aquesta comissió també té les funcions de xarxa interprofessional de seguiment i pilotatge del programa de Noves Oportunitats Educatives 4.10 (NOE), impulsat per la Diputació de Barcelona, del qual l’Ajuntament de Vilafranca en forma part com un dels 8 municipis pilot.

Aquest programa té com a objectiu la reducció de l’abandonament escolar prematur dels joves de 16 a 24 anys i és en el marc d’aquest projecte que l’Ajuntament està impulsant diverses accions com els Programes d’Inserció i Formació (PFI) per a joves que no es graduen en ESO, el projecte Xcelence, Escoles Que Inspiren, amb la col·laboració de les Fundacions Bertelsmann i Empieza por Educar que compta amb la participació de tots els centres educatius de secundària de Vilafranca. La clau d’èxit d’aquest projecte és que situa l’orientació com a un element estratègic i transversal.

Ciutat educadora

L’Ajuntament de Vilafranca està impulsant totes aquest estratègies per esdevenir un ciutat educadora que té com objectiu principal acompanyar la ciutadania en la definició d’un projecte de vida en el marc d’uns valors i unes competències que en garanteixin la millora de l’èxit educatiu i laboral.

La regidora d’Educació, Xell Montserrat, destaca l’aposta municipal per potenciar i millorar la orientació educativa, “imprescindible perquè tothom pugui trobar el seu camí vital i pugui tenir oportunitats”. Montserrat agraeix a totes les parts implicades que hi participen “per aquest objectiu comú, on hi ha diferents visions i experteses”.

ODS ODS4 ODS17