Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Notícia

Els instituts de Vilafranca oferiran una jornada conjunta de presentació de l’ESO de cara al curs vinent

07 de febrer de 2024

El dia 8 de març s’obre el període de preinscripció per a l’educació secundària obligatòria. La preinscripció és el procés que s’ha de seguir per sol·licitar una plaça escolar, i l’han de fer les famílies amb fills i filles que hagin d’accedir per primera vegada a un centre educatiu. Per tant, aquest procés és imprescindible per a l’alumnat de 6è de primària de les escoles públiques.

Les jornades de portes obertes

Els centres educatius organitzen jornades de portes obertes amb l'objectiu que les famílies puguin apropar-se als centres, conèixer els equips docents, els projectes educatius, les instal·lacions i preguntar tots els dubtes que aquest procés els pugui generar. Aquestes jornades s’adrecen especialment a les famílies amb fills i filles en edat d’iniciar alguna de les etapes educatives.

A més, els centres expliquen la seva oferta de places dels ensenyaments sufragats amb fons públics, el seu projecte educatiu, les activitats extraescolars i els serveis escolars que ofereixen, entre altres aspectes d’interès.

 

Jornada conjunta de presentació de l’ESO dels instituts de Vilafranca

A les jornades de portes obertes dels anys anteriors, a cada institut l'equip directiu oferia una xerrada per explicar els aspectes més rellevants del procés de preinscripció i matrícula, les característiques de l'ESO, l’acolliment que fan de l’alumnat procedent de 6è de primària, etc.

La gran novetat és que aquestes xerrades de cursos anteriors se substitueixen aquest any per una única jornada conjunta de tots els instituts per oferir una informació coordinada i visibilitzar el treball comú. Aquesta jornada conjunta tindrà lloc el dijous 15 de febrer a l’Auditori Municipal Maria Rosa Juncosa a les 18.30h i està organitzada pels instituts de la vila, els Serveis Territorials d'Educació al Penedès i l’Oficina Municipal d’Escolarització.

L’objectiu és presentar els diversos projectes educatius de centre de manera col·laborativa i defensar un sistema educatiu en el territori que vol ser inclusiu i que garanteix la igualtat d’oportunitats. Evidentment, és molt més allò que els uneix que allò que els diferencia, perquè tots treballen per uns mateixos objectius que són els que regeixen el nostre sistema educatiu.

Posteriorment, cada institut oferirà una jornada de portes obertes que es convertirà en una visita a les instal·lacions del centre i servirà, també, per mostrar els seus projectes més específics.

L’aforament de la jornada conjunta a l’auditori municipal és limitat. Les famílies de 6è de primària que hi vulguin assistir poden recollir la seva entrada els dies 13 i 14 de febrer de 9 del matí a 2 de la tarda i de 4 de la tarda a 8 del vespre a l’Oficina Municipal d’Escolarització situada al carrer Amàlia Soler núm. 29, de Vilafranca del Penedès. Cada família podrà recollir un màxim de dues entrades.

Escoles adscrites

Les famílies que presentin la preinscripció per a un institut de Vilafranca del Penedès i que provinguin d’una escola adscrita tenen prioritat a l'hora d'accedir a la plaça respecte a les que venen de centres no adscrits. L’objectiu d’aquesta mesura és que l’alumnat de les escoles públiques tingui garantit el mateix dret que té l’alumnat dels centres concertats, el qual té assegurada la continuïtat de primària a secundària al centre de procedència.

Els cinc instituts de Vilafranca del Penedès tenen adscrites totes les escoles públiques d’onze municipis de la comarca per garantir la continuïtat pedagògica en les dues etapes. Els onze municipis d’aquesta zona educativa son: Avinyonet del Penedès, La Granada, Les Cabanyes, Olèrdola, Olesa de Bonesvalls, Pacs, Puigdàlber, Sant Cugat Sesgarrigues, Santa Fe del Penedès, Vilafranca del Penedès i Vilobí del Penedès.

Per tant, totes les escoles públiques d’aquests municipis estan adscrites als cinc instituts de Vilafranca, i tot l’alumnat que prové d’aquestes escoles té prioritat per aconseguir una plaça a 1r d’ESO als institut de Vilafranca.

 

Oficina Municipal d'Escolarització

Per a més informació, orientació i assessorament en el processos de preinscripció i matriculació, la ciutadania es pot dirigir a l’Oficina Municipal d’Escolarització, que està situada al carrer Amàlia Soler, 29, i al telèfon 93 892 07 66. Es pot trobar tota la informació sobre les jornades de portes obertes de tots els centres de Vilafranca, amb dates i horaris, en aquest enllaç.