Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Notícia

El programa de sensibilització musical “+música” arriba aquest curs a 3 noves escoles i un institut de Vilafranca

03 de febrer de 2022

“+música”, programa impulsat per l’Ajuntament de Vilafranca a través del Servei d’Educació, és un projecte més dels existents de sensibilització musical escolar (Cantània, Fira Musical, etc) amb l’objectiu d’oferir a tots els alumnes l’oportunitat, l’experiència i la vivència d’aprendre a tocar un instrument i formar part d’un conjunt instrumental (corda, vent..). “+ música” arriba al 6è curs escolar de funcionament i aquest curs s’hi incorporen 3 noves escoles i un institut de secundària de la Vila. El programa promou l’aprenentatge d’un instrument per part de tot l’alumnat del grup classe, formant part alhora d’un grup musical.

Aquest migdia, s’ha presentat aquesta nova etapa del programa amb la presència de la regidora d’Educació, Xell Montserrat, del director de l’Escola Municipal de Música M. Dolors Calvet, Carles Sanz, de la professora de música de l’escola Sant Josep, Meritxell Tarragó, i del professor de música de l’escola Estalella i Graells, Víctor Celma.

Al "+ música" hi participa l'alumnat des de 3r fins a 6è de primària. L'Ajuntament impulsa el programa durant quatre cursos escolars i, un cop finalitzat aquest període, l'scola ha d'haver dissenyat la seva proposta organitzativa per sostenir i donar continuïtat al projecte amb recursos propis.

L’Ajuntament proporciona, durant els 4 cursos, un professor especialista de l’Escola Municipal de Música que, juntament amb el mestre o la mestra de música l’escola, fa entre 45 minuts i 1 hora de classes d’instrument setmanals a cadascun dels grups participants al +música.

L’Ajuntament cedeix, per dos anys, un banc d’instruments que es comparteix entre els diferents grups, d’uns 25-27 instruments, perquè tot l’alumnat d’un grup classe pugui tocar alhora.

7 de les 10 escoles de primària hi ha participat

El projecte de sensibilització musical "+música" s’impulsa des del curs 2016-2017. Fins ara hi han participat quatre escoles. 3 escoles ja han arribat al període de 4 cursos (Mas i Perera, Baltà Elias i Pau Boada) i una altra, l’escola Sant Josep, es troba en el seu últim curs.

Aquest curs 2021-2022 el projecte ha incorporat un institut de secundària, el Milà i Fontanals, amb l’objectiu de donar continuïtat a alumnat provinent d’escoles de primària que en anteriors edicions ha participat al "+música". Al Milà i Fontanals s’imparteix com una assignatura optativa. A l’escola Sant Josep i a l’institut Milà i Fontanals el programa "+música" es va engegar al setembre. L’octubre passat es va obrir una nova convocatòria per tal que els centres de primària interessats poguessin presentar el seu projecte. De resultes d’aquest procés, les escoles Sant Ramon de Penyafort, Dolors Piera i Estalella i Graells s’han incorporat al "+música" a partir d’aquest mes de gener. En total seran 324 els alumnes d’aquests 5 centres escolars vilafranquins que participen al “+ música” aquest curs escolar. A cada centre se li ofereix la possibilitat d’escollir quins són els instruments que vol apropar als seus alumnes i des d’aquest mes de gener, Sant Ramon de Penyafort ofereix violí, viola, violoncel i contrabaix, Estalella i Graells trompeta i trombó, Dolors Piera saxo i trombó i l’institut Milà i Fontanals, saxo, trompeta i trombó.

Des de l’inici del projecte, al curs 2016-2017, al “+ música” hi ha hagut 2.295 participacions d’alumnat de 8 centres escolars de la Vila (un institut i 7 de les 10 escoles de primària que hi ha la Vila). Aquest programa ha comportat l’adquisició d’un total de 102 instruments per al banc d’instruments del projecte per un import total de 25.000€.

Les edicions del projecte entre els anys 2016 i 2021 (5 cursos escolars) han tingut un cost de 62.000€ destinats bàsicament a la contractació del professorat de l’Escola Municipal de Música M. Dolors Calvet.

S’ha de tenir en compte que el curs 2019-2020 el projecte es va haver d’interrompre a causa de la pandèmia i que el curs 2020-2021 només el va reprendre l’escola Sant Josep. Cal destacar que la resta de centres, Mas i Perera, Baltà Elias i Pau Boada, que ja havien finalitzat els 4 anys d’acompanyament, han donat continuïtat al projecte amb recursos del propi centre.

El desenvolupament del projecte entre 2021 i 2025 tindrà un cost global estimat de 100.000€, amb la participació dels 4 centres d’educació primària –un d’ells, Sant Josep, que finalitza enguany la seva participació- i un centre de secundària (Milà i Fontanals). En aquests propers 4 cursos escolars es preveu que el programa comporti 1.909 participacions d’alumnes.

En total es preveu que en el període de 9 cursos escolars entre 2016 i 2025 l’impacte del programa + música hagi comportat 3.880 participacions d’alumnat.

Sensibilització musical

Xell Montserrat ha emmarcat el projecte “+ música” en l’oferta de projectes innovadors que tenen per objectiu oferir recursos per als centres educatius per tal que “puguin complementar la seva tasca educativa. Amb les arts, i la música concretament, es treballen aspectes com la concentració, l’aprenentatge, l’esforç, la disciplina, la constància, la creativitat, el compartir,... el + música permet el coneixement pràctic d’un instrument i una experiència vivencial única i ho fem en el marc de l’escola i dins l’horari escolar, a l’abast de tothom”. La regidora ha valorat molt el compromís dels centres educatius amb aquest projecte i amb tots els que es proposen des de l’Ajuntament. “No és una dèria d’un mestre o una mestra. És voluntat expressa de cada centre. 7 de les 10 escoles de primària de Vilafranca s’hi han apuntat. A partir d’aquí molts infants potser voldran seguir estudis musicals i altres hauran viscut l’experiència individual de tocar un l’instrument assajant en grup, compartint-ho amb els companys, on tothom és protagonista”, ha afirmat.

Carles Sanz ha ressaltat el treball conjunt que els professorat de l’EMM M. Dolors Calvet fa amb els mestres de música de les escoles acompanyant el procés i superant etapes tècniques perquè els infants aprenguin i gaudeixin de la música. “La pràctica d’un instrument fa que la teòrica s’entengui millor. És molt bo que amb aquest projecte la música s’apropi a quanta més població millor”, ha comentat.

Per la seva banda, Meritxell Tarragó ha lloat també el “+música” per l’aprenentatge de valors que suposa per als infants com “l’escolta, el treball en grup, la cooperació... el fet que el resultat i l’èxit és de tothom i ningú és menystingut. Alguns descobriran habilitats i potser s’hi dedicaran i d’altres potser no però ho hauran viscut i gaudit. El + música dona cabuda a tothom, amb totes les sensibilitats. Els infants venen amb el cor obert i es deixen portar”.

Finalment, Víctor Celma ha recordat l’emoció dels infants de l’escola Estalella i Graells en obrir les caixes amb els instruments. “Treballarem amb trompetes i trombons i la intenció es poder participar a la Festa Major i al Carnaval de l’escola. Estem convençuts que el projecte triomfarà molt. Els nens i nenes venen molt motivats a classe de música i en demanen més. Això és que es fan les coses molt bé”, ha explicat.
 

Educació 360

El projecte +música potencia l'aprenentatge musical connectant l'ecosistema educatiu local a través del treball en xarxa, en aquest cas afavorint la igualtat d'oportunitats a través del treball col·laboratiu dels centres educatius de primària i secundària amb l’escola municipal de música. Aquest activitat està emmarcada en l’estratègia de l’Aliança Educació 360 a la qual hi està adherit el municipi de Vilafranca.

Accessibilitat